dakschade serviceService vraag dakwerk vacaturesVacatures

Dakdekker Charena (18) zoekt het hogerop

22 april 2024

Vrijdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Op deze dag vraagt Bouwend Nederland aandacht voor vrouwen in de bouw. Op dit moment zijn er ongeveer 343.000 mensen werkzaam in de bouw. Daarvan is maar 11% vrouw, waarvan de meeste op kantoor werken.

Bij dakdekkers denken we al snel aan grote, sterke mannen die fysiek zwaar werk verrichten en geen hoogtevrees hebben. Maar er zijn ook vrouwen die zonder aarzelen in een hoogwerker stappen of op een 20 meter hoog dak klimmen. Zo ook “onze” Charena.

Sinds het begin van dit jaar is Charena Meijers (18 jaar) werkzaam bij Verkoelen Dakspecialisten. Ze heeft het werk met de paplepel ingegoten gekregen. Haar vader is namelijk ook dakdekker en als jong meisje ging ze altijd met hem mee het dak op. Voor Charena is het geen probleem om de enige vrouwelijke dakdekker tussen de mannen te zijn. Ze voelt zich “one of the guys”. Hoewel ze een vrouw is krijgt ze geen voorkeursbehandeling, zo vertelt ze. “Ik ben pas sinds januari in dienst. Als je iets niet kan of iets lukt je niet dan word je natuurlijk altijd geholpen. Maar er wordt niet gezegd, omdat ik een vrouw ben, dat ik bepaalde dingen niet hoef te doen”. Als er iets zwaars getild moet worden draait Charena, net als haar mannelijke collega’s, daar haar hand niet voor om. “Dat is het leuke aan het werk en het fijne. Dat je niet buitengesloten wordt omdat je een vrouw bent”. Bovenop het dak kan het er soms rauw aan toegaan, zo “vliegen” de dakpannen Charena soms om de oren. “Ik gooi dakpannen nooit harder naar Charena dan naar de andere collega’s, het gaat erom dat ze goed gevangen kunnen worden. En of dat nou een zij of hij is, maakt mij niks uit, als je je werk maar leuk vindt”, zegt een mannelijke collega.

Wij als Verkoelen Dakspecialisten zijn trots dat wij een van de weinige vrouwelijke dakdekkers tot onze medewerkers mogen rekenen. Hoe speciaal dit is blijkt wel uit de reacties die Charena heeft gekregen. De locale nieuwssite Weert de Gekste heeft een mooie artikel en filmpje gemaakt over Charena. Dit is via deze link terug te bekijken. 

Dit artikel trok de aandacht van L1. Ook zij hebben een mooie bijdrage gemaakt over Charena in het kader van internationale vrouwendag. Deze is hier terug te zien.

Als klap op de vuurpijl nam aan de hand van bovenstaand artikel Hart van Nederland contact met Charena op. Ook zij waren onder de indruk van haar en hebben een item aan haar gewijd. Dit is hier terug te bekijken.

Charena blijft heel nuchter onder al deze aandacht. “Het is gewoon mijn werk en ik vind het leuk om te doen”. Als aan Charena gevraagd wordt wat er zo leuk is aan het dakdekkersvak geeft ze het volgende antwoord: “Lekker in de buitenlucht werken en op het eind van de dag trots zijn op het werk dat je hebt gemaakt. Dat geeft mij een goed gevoel”.

Helaas is er op dit moment nog altijd een groot tekort aan bouwpersoneel.
Uit cijfers van het UWV blijkt dat er dit jaar 51.000 openstaande vacatures in de bouw worden verwacht.

Erik Maas, directeur Verkoelen Dakspecialisten, zou het leuk vinden als er meer vrouwen zouden kiezen voor het vak als dakdekker. “Het is een mooi beroep dat prima door een vrouw uitgeoefend kan worden. Iedereen is welkom om ons mooie team te komen versterken. Dagelijks doen we met velen weer ons uiterste best om daken te verfraaien en verduurzamen voor onze klanten. Al onze medewerkers hebben big shoppers ontvangen met “Trots da’k bij Verkoelen werk!” en voelen dat hopelijk ook zo. Hoe fijn is het als je jezelf trots kan voelen op je werk dat je iedere dag weer doet.”

Onze bedrijfsvideo al gezien?

Heeft u een serviceverzoek?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Velden met een * zijn verplicht
Door het invullen en versturen van dit formulier geeft u Verkoelen Dakspecialisten Weert opdracht voor het uitvoeren van werkzaamheden. Door het maken van een afspraak accepteert Verkoelen de opdracht en gaat Verkoelen een inspanningsverplichting aan, nadrukkelijk geen resultaatverplichting, om uw storing zo goed mogelijk te verhelpen. Verkoelen voert haar werkzaamheden uit onder de Algemene leverings- en aannemingsvoorwaarden, gedeponeerd bij de kamer van koophandel te Venlo en zullen op verzoek bij u worden aangeleverd. Ingegeven door de wet- en regelgeving op het gebied van veilig werken op hoogte, kan het zijn dat onze werkzaamheden ingepland worden met twee monteurs. Tarieven en uren op basis van nacalculatie waarbij op de bon het aantal uren van de monteurs worden vermeld. Er worden geen voorrijkosten in rekening gebracht, wel wordt minimaal één uur per aanwezige monteur in rekening gebracht.